torstai 11. helmikuuta 2016

Green Goddess sauce - vihreän jumalattaren kastike

Viime vuoden ystävänpäivän alla Helsingin työväenopisto mainosti Valentine's day dinner -ruokakurssia. Heitin linkin ystävälleni Timolle, joka ilmoittautui ja  ilmoitti myös minut mukaan tuekseen. Kurssin tasovaatimus oli nimittäin 2 ja Timo epäli olevansa nollatasolla ruuanlaitossa. Vasta kurssi-iltana meille paljastui a) että kurssi oli englanninkielinen ja tasovaatimus koski kielitaitoa ja b) kurssi oli tarkoitettu pariskunnille yhteisen lemmennostatusaterian loihtimiseksi. Työväenopiston aulassa vahtimestari opastikin meidät heti nähtyään opetuskeittiöön, koskapa oli heti silmistä nähnyt rakkauden roihuavan. Kaikki muut parit olivatkin lemmenpareja ja ruokaa tehtiin afrodisiakeista eli aineksista, joiden pitäisi nostaa seksuaalisia haluja.Timon kanssa mutistiin jotain, että me ollaan vaan ystäviä ja alettiin kokata.

Aphrodisiac - noun 1) an agent (as a food or drug) that arouses or is held to arouse sexual desire; 2) something that excites. Merriam Webster Didtionary.

Kurssin ruoat oli valittu kirjasta Intercouses, an afrodisious cookbook. Linkistä saa muutaman afrodisiaalisen reseptin lisää, mutta kuvituskuvan lohifile pakaroilla ei kyllä ainakaan minun (ruoka)halujani saa nousemaan.

Parit valmistivat kukin jonkin osan illallisateriasta ja lopuksi söimme yhdessä tuotoksemme. Timon ja minun osaksi tulivat valkosipulileipätikut ja vihreän jumalattaren kastike. Timo teki tikut ja minä kastikkeen. Minulle kastike oli aivan uusi tuttavuus, vaikkakin googlaamalla selviää, että amerikoissa soossi on jonkinlainen klassikko ja jopa retromaineessa. Joka tapauksessa se on jumalattaremaisen hyvää.



Green  Goddess Sauce - vihreän jumalattaren kastike


2 kypsää avokadoa
3 rkl valkoviinietikkaa
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
3 hienonnettua anjovisfilettä
1 tl sitruunamehua
1/2 tl limemehua (itse suosin isompaa määrää kumpaakin mehua, mutta kannattaa maistaa)
1/4 tl sokeria
1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl kermaa (alkuperäisohjeessa rasvaisempaa heavy creamia, mutta Suomessa on tyytyminen vispikermaan)
3 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl hienonnettua rakuunaa
2 rkl hienonnettua korianteria
1 rkl hienonnettua basilikaa

Laita seitsemän ensimmäistä ainesosaa tehosekoittimeen ja surauta vaahdoksi. Pidä sekoitin käynnissä ja lisää öljy varovasti ohuena nauhana. Sekoita hyvin. Siirrä seos kulhoon ja sekoita kerma mukaan vispaten. Lisää yrtit ja sekoita. Lisää halutessasi suolaa (huom. anjoviksesta tulee suolaa kastikkeeseen) ja pippuria. Laita vähintään kolmeksi tunniksi jääkaappiin viilenemään. Viilennys on tärkeä vaihe, jotta kastikkeen koostumus pysyy oikeanlaisena. Ota noin 20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja vispaa hieman uudelleen, jos on tarvetta.

Kastike käy ruokaisiin salaatteihin ja dipiksi kasviksille tai leipätikuille. Valkosipulileipätikkujen ohje täällä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti