torstai 11. helmikuuta 2016

Valkosipulileipätikut

Nämä leipätikut tehtiin samalla lemmenruokien kurssilla kuin niille sopiva kastikekin. Mukavan retrofiilis tuli valkosipulijauheen ja kuivatun persiljan käyttämisestä ja tikutkin maistuvat vähän nuoruudelle - sillai hyvällä tavalla. Tällaisia olisin voinut tehdä illanistujaisiin kasikyt- tai ysikytluvulla.


730 g (= noin 11 dl) vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl kuivattua persiljaa
1 rkl leivinjauhetta
2,5 dl maitoa
100 g voita
ja vielä 1 tl valkosipulijauhetta
ja 1/2 tl suolaa

1. Laita jauhot, ainesluettelon ensimmäisenä mainitut suola ja valkosipulijauhe, persilja ja leivinjauhe isoon kulhoon. Sekoita ainekset hyvin.

2. Kaada maito kuiviin aineksiin. Sekoita kunnes taikina muodostaa pallon, joka irtoaa kulhon reunoista. Lisää vähän jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Vaivaa taikinaa kulhossa kevyesti (5-6 kertaa).

3. Kaulitse taikinasta neliskulmainen levy. Tavoitteena on saada siitä uunipellin kokoinen. Jos reunat hajoilevat, työntele kädellä kasaan. Jätä taikinalevy odottamaan vaihetta 4.

4. Lämmitä uuni noin 220 asteeseen ja laita lämmityksen loppuaikana uunipelti tai -pannu (reunallinen pannu on turvallisempi) ja  sulata voi siinä. Ota pannu uunista, kun voi on sulanut. Varovasti, varsinkin, jos käytät peltiä, kuuma rasva on kuumaa!

5. Ripottele ne toiset annokset valkosipulijauhetta ja suolaa tasaisesti uunipellille voin päälle.
Siirrä taikinalevy uunipellille. Jälleen varovasti ja vaikkapa kaverin avustamana. Leikkaa levy viipaleiksi pitsaleikkurilla tai veitsellä. Hyvä kikka on leikata ensin molemmin päin puoliksi ja sitten vielä kukin neljännes puoliksi ja jatkaa samaan tapaan kunnes saat tarpeeksi kapeita tikkusia (parin-kolmen sentin levyisiä). Kuvassa on Timon mallisuoritus, jossa on aika reilunkokoiset tikut.

6. Laita pelti takaisin uuniin 220-asteiseen uuniin ja anna leipätikkujen paistua noin 20 minuuttia ruskeiksi ja rapeiksi.

Nauti vihreän jumalatteren kastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti